GREEN COFFEE ARABICA - ZELENÁ KÁVA chudnutie, trávenie, kyselina chlorogénová, PLANTÁŽOVÉ KÁVY


Green Coffee Arabica - logo SLOVAK VERSION ENGLISH VERSION CZECH VERSION POLSKA WERSJA LATVIA
ÚVOD|AKTUALITY|O KÁVE|ZELENÁ KÁVA|PLANTÁŽOVÉ KÁVY|PARTNERI|DARČEKOVÉ BALENIA|KONTAKT
 

O KÁVE

Pôvod, história a zber kávy

Káva je plod kávovníka a je to tiež nápoj vyrobený z kávových zŕn. Pravlasťou kávy je Etiópia, odkiaľ ju do Európy rozšírili Holanďania a Taliani. Pestuje sa po celom svete, najviac však v oblasti rovníka, kde sú ideálne podmienky na jeho rast. Na svete nájdeme niekoľko stoviek druhov kávovníkov, najznámešie sú však dve: Coffea Arabica a Coffea Canephora. Arabica sa dopestuváva najviac v strednej a južnej Amerike, prípadne v Afrike či Austrálii. Robustu nájdeme najmä v Ázii a Afrike.

Kvety kávovníka sú bielej farby, pripomínajúce jazmĺn. Po 32 hodinách kávový kvet odkvitne a 7-9 mesiacov trvá dozretie plodu. Svetová produkcia kávy je 7 miliónov ton ročne.

Kávovník môže súčasne kvitnúť a mať aj zrelé aj nezrelé plody, čo umožňuje zrelé plody zbierať viackrát do roka. Zrelé bobule kávovníka sú tmavočervenej až fialovej farby a pripomínajú naše čerešne. Plody vajcovitého tvaru pod šupkou v dužine ukrývajú dve zelené | tvrdé semienka - kávové zrná. Plody kávovníka menia farbu od zelenej (nezrelý plod), cez j žltkastú až po tmavočerveno - fialovú (vhodný k zberu).

ARABICA - Coffea Arabica - považovaný za najkvalitnejší druh kávy s jemnou chuťou a nižším obsahom kofeínu. Je náročnejší na pestovanie ako robusta a preto má vyššiu cenu. j Tvorí 75% svetovej produkcie kávy. Arabika sa pestuje pri nadmorskej výške 600-2000 m.n.m., úrodu môže mať po 6 rokoch a kávovník rodí až 25 rokov. Má výraznú, kyslejšiu chuť a obsahuje viac cukrov a tukov ako robusta. Farba arabiky prechádza cez zelenožltú až zelenomodrú. Rastlina dorastá do výšky 3-5 metrov a ideálne teploty na pestovanie sú 15-24; stupňov. Základný druh arabiky je Arabica Typica, ktorá pochádza z Etiópie. Z tejto kávy, ktora rástla na prvých plantážiach v Jemene sa vyvinulo množstvo ďalších odrôd. Najstaršou arabikou je Blue Mountain.

ROBUSTA - Coffea Canephora - patrí medzi lacnešie, preto ju nájdete bežne v supermarketoch a v rôznych zmesiach. Robusta vznikla krížením arabiky a mauritiánu, pestuje sa pri nadmorskej výške 200-600 m.n.m. Prvé zrnká má už po 2-3 rokoch, pričom tieto zrnká majú žltú až žltohnedú farbu a sú horšej kvality, než zrnká arabiky. Tento kávovník je odolnejší a netrpí chorobami. Kávové čerešnišky rastú oveľa rýchlejšie, za čo môže vyššia teplota a nižšia nadmorská výška. Má výrazné telo a chuť čistej robusty rozpozná i laik. Má výraznú horkú chuť a niekedy až dvojnásobok kofeínu ako Arabica. Najväčším producentom robusty je Vietnam.

Zrnko arabiky je ploché a pretiahnuté, so zakrivenou ryhou uprostred. Zrnko robusty je vypuklejšie a oblejšie, s rovnou ryhou uprostred.

Výberová káva

Jamaica Blue Mountain - Arabica, ktorú nájdete v horských oblastiach na malých plantážach na Jamajke. Kávové čerešne zrejú dlhšie a nemeniaca sa klíma výrazne ovplyvňuje chuť tejto výnimočnej kávy. Zrelá káva sa balí do súdkov po 70 kg. Jej produkcia je kvôli rozlohe obmedzená, dopyt je vysoký a preto je cena za túto odrodu značne vyššia.

Hawaii Kona - Káva, ktorá patrí medzi najdrahšie na svete, je vypestovaná na pôde bohatej na minerály - okolie sopky Mauna Loa. Káva ma bohaté a ovocné telo. V chuti nájdete sladké oriešky.

Kopi Luwak - cibetková káva, pochádza z Indonézie. Nezbiera sa tradične na plantážach, ale na Sumatre v džungliach, kde žijú cibetky. Cibetky zjedia len tie najkvalitnejšie plody, ktoré prejdú ich tráviacim traktom, a vďaka enzýmom a baktériám nastáva fermentácia, ktorá pozitívne vplýva na výslednú chuť. Cibetka v zajatí kávové zrno neprijme a preto sa sledujú v prírode a zbiera sa ich trus. Cena tejto zvláštnej kávy je približne 800 - 1000 dolárov za kilogram.

Zber kávy

Ručný zber - týmto spôsobom sa zbiera najmä výberová káva. Pri zbere sa odtrhnú len dozreté plody, ktoré sa manipuláciou nepoškodia. Preto je takáto káva o niečo drahšia a kvalitnejšia.

Česanie - tzv. stripping, najviac využívaný v Brazílii. Je to rýchlejšia metóda, ktorá však nieje šetrná ku kávovníkom. Do košov sa tak isto dostavajú i nezrelé zrná, ktoré je potrebné ešte pretriediť.

Strojový zber - využíva sa na plantážach v nižších nadmorských výškach, kde je rovná pôda. Drastický spôsob zberu, kde prístroj podobný kombajnu strháva aj zrelé aj nezrelé plody a listy. Je však najrýchlejší a najlacnejší a využíva sa najčastejšie v Brazílii a Austrálii.

Spracovanie kávy

Dry-processed - Suché spracovanie - najjednoduchšia, najlacnejšia a najstaršia metóda spracovania kávových zŕn. Po zbere sa plody rozložia na betónové podlahy kde sa nechajú za prístupu vzduchu a slnečných lúčov preschnúť. Sušenie trvá až jeden mesiac, pričom treba zrná ručne alebo za pomoci strojov obracať. Zrná sa následne oddeľujú od šupky -pergamenu a triedia sa podlá veľkosti a kvality.

Wet-processed - Mokré spracovanie - využíva sa pri kvalitnejších typoch káv, pretože je finančne aj technologicky náročnejšie. Kávové zrná sa premývajú vodou a oddeľujú sa nezrelé od zrelých. Následne sa lúpe šupka a časť dužiny. V kvasných nádržiach následne zrná fermentujú, niekedy až 36 hodín, aby sme sa zbavili pergamenu. Následne sa zrná sušia a obracajú, podobne ako pri suchom spracovaní. Táto technológia je náročnejšia a minie sa pri nej približne 150 litrov vody na 1 kilogram zŕn. Káva však chutí sviežo, ovocne, kvetinovo a viac kyslejšie, ako káva spracovaná suchou metódou.

Semi washed - káva sa premyje, a často krát sa olúpe. Necháva sa podobne ako pri suchom spracovaní vysušiť na „afrických lôžkach". Takto spracovaná káva ma plné telo s výraznou sladkosťou, pretože cukor z dužiny sa uvoľní do zŕn. Často ich nazývame aj kávy medové.

Praženie kávy

Počas praženia mení káva svoju chemickú štruktúru. Každá káva potrebuje inú teplotu a inú dĺžku praženia. Teplota sa mení aj počas samotného procesu praženia. Najzložitejšou úlohou je nájsť správny pomer teploty a času. Dôležitá je aj vlhkosť zelených kávových zŕn, vlhkosť a tlak vzduchu. Každá pražička má v hornej časti akoby lievik, kam sa nasypú zelené zrnká. V tejto chvíli musí byť pražička zohriata na vysokú teplotu. Odtiaľ putujú zrnká do bubna, ktorý sa po celú dobu praženia točí, aby sa zrnká nepripálili. Praží sa prúdom horúceho vzduchu a celé praženie trvá 10-15 minút v závislosti od teploty a intenzity výslednej chuti. Upražená káva sa musí schladiť a necháva 3-4 dni odstáť. Následne sa balí do vriec - žokov.

Pri pražení vzniká chemický proces pyrolýza, kde zelené zrnko o 40 percent naberie objem, stráca hmotnosť a vodu. Cukry sa čiastočne karamelizujú a tuky sa rozpadávajú. Vzniká kávový olej, tzv. kafeol, ktorý dodáva káve správnu chuť a vôňu.

Fázy praženia:
sušenie - teplota 100 stupňov
1. puknutie - teplota 160 stupňov začiatok praženia
2. puknutie - dehydratácia = jemnejšie zrnko
koniec praženia - káva sa ochladzuje prúdom studeného vzduchu

Skladovanie
Káva sa skladuje na suchých tmavých miestach, najlepšie vo vákuovo uzatvárateľných nádobách, aby bolo zabránené prístupu vzduchu. Nikdy ju neskladuje v chladničke, kde by pôsobením vlhkého vzduchu mohla strácať na kvalite.

Kofeín a jeho účinky

Kofeín stimuluje nervový systém, spaľuje tuky, má povzbudzujúce účinky, avšak povzbudzuje len ak organizmus nie je príliš unavený. Z tela sa vylúči po 24 hodinách a vylúhuje sa po 6 hodinách, preto sa neodporúča piť kávu 4-5 hodín pred spaním. Jedna šálka kávy obsahuje 50-150 mg kofeínu, podľa druhu kávy. Predávkovanie sa prejavuje zvýšeným tepom, sčervenaním pokožky, nevoľnosťami. Nastáva po 300-500 mg. Kofeín patrí medzi najrozšírenejšie závislosti. Smrteľná dávka je 150mg/lkg hmotnosti človeka.

Káva obsahuje okrem kofeínu aj 280 látok, ktoré nášmu organizmu prospievajú. Káva má trikrát viac antioxidantov ako zelený čaj, pomáha predchádzať žlčníkovým kameňom, znižuje riziko parkinsonovej choroby, stimuluje prácu mozgu, mobilizuje tukové kyseliny, ktoré dodávajú energiu svalom, pôsobí preventívne proti rakovine a srdcovo-cievnym ochoreniam.

Bezkofeínová káva
1.  Selektívna dekofeinácia
-  ako rozpúšťadlo sa používa metylén chlorid alebo etyl acetát, ktorý môže byť izolovaný z ovocia alebo zeleniny. Tento syntetický roztok zo zŕn vytiahne kofeín, avšak kávové zrnko vonia po rozpúšťadle.

2. Švajčiarsky vodný spôsob
- je šetrnejší k zdraviu, pretože ako roztok sa používa nasýtený roztok z čistej vody. Do vody sa pridá káva, urobí sa nasýtený roztok a cez filter sa zachytáva kofeín. Táto káva sa vyhodí a do vody sa dá druhá, ktorá už bude zbavená kofeínu. Táto metóda je nákladnejšia.

Instantná káva
Prvé pokusy o výrobu instantnej kávy boli v 19. storočí. V roku 1909 vznikla prvá firma na výrobu instantnej kávy. Výroba: Pripraví sa káva, rýchlo sa schladí (od rýchlosti závisí kvalita) a rozpráši sa na steny bubnov, čím vznikajú granulky.

Nepravá instantná káva-kávovina
Vyrába sa obilia (jačmeň a čakanka), ktoré sa po pražení zomelie. Má kávovú chuť aj vôňu, ale neobsahuje žiadny kofeín. Obsahuje veľa výživových látok.

ÚVOD | AKTUALITY | O KÁVE | ZELENÁ KÁVA | PLANTÁŽOVÉ KÁVY | PARTNERI | DARČEKOVÉ BALENIA | KONTAKT     GREEN COFFEE ARABICA - ZELENÁ KÁVA [Nové okno - FACEBOOK]
Copyright © ZP HOLDING, s.r.o, www.green-coffee.sk